Meisje wachtend op de Tram

Straatfootgrafie-15 Oktober tijdens de Photowalk in Haarlem : thema straatfotografie Straatfotografie , wat is dat eigenlijk ? Straatfotografie is een bijzondere tak van fotografie. Henri Cartier Bresson, een beroemde Franse fotograaf, liep vaak rond met een onderzoekende blik en kon ook langere tijd vanaf een vaste positie fotograferen, wachtend op het juiste moment: “Het plezier zit in de geometrie, als alles klopt en op z’n plaats staat.” Het kleinste gegeven kan een geweldig onderwerp zijn. Een straatfotograaf laat de schoonheid zien van de dagelijkse dingen die om ons heen gebeuren. Mensen die aan het reizen zijn, even met elkaar kletsen op de markt of wandelen in de stad. Het gaat om wat mensen doen, waar ze leven en vooral ook hoe ze leven. Voor mij is het ook om tot uitdrukking te brengen  wie ze zijn , zelf, en in contact met anderen, de sociale context. Twee fotografen, in het kort ,die mij geïnspireerd hebben:

Jay Maisel , New York , hij gaat zo licht mogelijk op pad in New York , om de hoek van zijn atelier. Licht betekent : een lichte DSRL met een lens ( 18-200mm) zonder zonnekap en zoekt o.a.naar fraaie kleurrijke achtergronden waar hij rondhangt tot er iemand langs komt die voor hem interessant is en wat kleur goed past. Het gebruik van een telelens betekent geen contact met de gefotografeerde persoon. In andere gevallen maakt hij wel contact en maakt zo een foto , meestal een voor hem boeiend portret.

Zack Arias : Atlanta , wil vooral opgaan in zijn omgeving , niet herkend als fotograaf en vandaar uit zijn omgeving vastleggen . Dit zit dicht bij een ‘candid camera’ . Hij gaat nog lichter op pad : een systeemcamera ( pro-model, 16Mp) die ,voor dit doel , dezelfde kwaliteit levert als een DSRL !

Van beiden fotografen is er genoeg op internet te vinden voor verdere inspiratie en voor Scott Kelby hebben beiden videolessen gemaakt. Vragen die het oproept zijn natuurlijk : Candid of in contact. Naturel of bewerkt. Mijn foto is een meisje bij een tramhalte die verdiept was in haar smartphone en die ik geportretteerd heb (candid) en de foto bewerkt  om haar meer te typeren.  De foto is gemaakt met een systeemcamera (Fujifilm).

http://www.worldwidephotowalk.com/walk/haarlem-nh-the-netherlands/

Tags:, , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: